T R A C
E D/E C
H O E S
İZLENMİŞ YAN-KILAR.. KAYIP OLMAYA YÜZ TUTMUŞ
GÖÇ ANILARIYLA KURGULANMIŞ ARZU MİMARLIĞININ TRAJEDYASINI ELEŞTİREN
MEKANIN NE OLDUĞUNU ANLAMAYA ÇALIŞAN
BİR PROJE
SAHİDEN NEYDİ BU MİMARLIK DENİLEN İLLET?
Proje kapsamında çalışacağımız yerleri belirledikten sonra bu bölgelere ait olan bir şeyler aradık. BU YERLER tanımsız, anlamsız, aidiyetsiz duruyorlardı belki ama içlerinde, yaşamlarında bazı anılar ve hikayeler saklıydı. Bunları aramaya koyulduk.
Ancak araştırdıkça fark ettim ki bu durumlar bizim gördüklerimizin çok ötesinde şeyler. Bilmediğimiz trajedisini anlamadığımız o kadar çok şey vardı ki..
Tam da bu iki bölgenin ortasında kalan hiçbir yere ait olmayan o yer. Proje alanım bu şekilde seçilmiş oldu. Değinmek istediğim bütün konuların göbeğinde kalan bir ÖTE-YER.
Böylelikle anı tarlaların şeması da oturmuş oldu. 2 eksende ilerleyecek bu kurgudan birden fazla konuya alt başlıklarda değinerek araziye yerleşmeye ve mekansallaşmaya çalışacaktı.
Bu mekansallaşma için izlediğimiz yol 'alan mimarlığı-örüntü mimarlığı-mat urban' gibi kavramlar oldu ve kendi alanlarımız için bir sürü farklı sızma desen denemeleri yaptık.
Sızma desen denemeleri oturdukça araziye yerleşim ve zemin kot planı da çözülmeye çalışıldı.
![]() |
+3.00 ZEMİN PLANI |
Zemin kot üzerinden arazi dokusunun değişimi ve oraya yerleşim biçimlenmeleri tartışıldı ve nasıl bir sistem olacağı önemliydi. Buradaki ana amaçlardan biri 2 alanı birbirine bağlayan bölge olarak bu organik kent dokusuna ve tasarlanmış kurgu alanına yaklaşımlar farklı olmalıydı. Buna göre kot geçirgenlik farklılıkları ile değişimler yapıldı.
Proje kurgusu sadece araziye yerleşimlerden ve sızma desenlerden devam etmiyordu. Bir yandan hikayeleri ve oluşturduğumuz hacimlerin içleri de düşünülmeye başlanmıştı.
![]() |
ANI-MEKAN MOODBOARD |
Burada anıların mekansallaşırken nasıl bir atmosfer yaratacakları atmosferik moodboardlar ile işlenmeye çalışılmıştır. Böylelikle hacimlerin içlerine anılar sızmaya başlamış yaşanan mekanlar ortaya çıkmıştır. Aynı şekilde bu moodboard katalogları ile anı-mekan takibi de yapılabilmektedir.
Tekrardan planlara dönülmüş ve diğer kotlar da çalışarak yapılar farklı yüksekliklerde dinamik bir şekilde oluşturulmuştur.
Axonometric ile zemine yerleşimle ilgili bütün kararlar ve mekansal yaklaşımlar net bir şekilde görülmektedir. Alana parçalanarak yayılan bir aks üzerinde geçit gibi devam eden bir sürekliliği bulunmaktadır.
Mekanlar hacimler oturdukça iç mekan kolajları da gelişti.
Göç hikayelerinin kurguları, duyguları, atmosferleri kullanıcılara hissettirilmeye çalışıldı.
![]() |
MEKAN 8 HİKAYELER MEKANLARLA ZENGİNLEŞTİRİLMİŞ HİSSİYAT ve DUYGULARLA BÜTÜN OLARAK MEKAN KAVRAMI ELE ALINMIŞTIR. |
Projenin genelinde her konu ele alınmaya çalışılmıştır. Ancak hikayeler ve mekan kurgusuna öncelikli olarak önem verilmiştir.
Alışagelmiş sistemlerin dışına çıkmak dayatlın birçok fikir sisteminin ötesine geçerek tekrardan ele almak ve araştırmak amaçlanmıştır. Böylelikle daha özgün ve belki de daha samimi bir mimarlığa doğru yol almaya başlayabiliriz.
SON SÖZ..
Buraya kadar gelmiş olan okuyucular için projenin başlangıç hikayesini buraya bırakmak istiyorum.Çok daha sorgulayıcı ve umudumuzu kaybetmediğimiz tasarımlar-yaratımlar dileğiyle.
Hiçbir Yere Ait Olmayanların Hikayesi
hiçbir yere ait olmayan bu insanlar...
anılarının silikleştiği, sadece bir eşyayla izlerinin kaldığı ve buna tutunabilenler.
her yerde var olabiliyor, her yere gidebiliyorlar ama aidiyet duygusunu sadece bir eşya üzerinden iletebilenler.
hiçbir zaman tam olmayan, anıları bozulmuş birbirine girmiş bu insanlar.
aidiyetliğini kaybetmiş bu diğer şeyler ile bağlantı kurabilenler.
1800'lerden kalan bir çınar,
1972'den beri duran su deposu.
artık oraya ait olmayanlarla konuşabilenler.
'ŞEYLER' diye adlandırdıklarımız. günümüz dünyasındaki ağaçlardan veya eşyalardan değil bunlar. simülasyonun içinde tanımlarını ve kimliklerini yitirmişler.
'ŞEYLER' ile 'HİÇBİR YERE AİT OLMAYAN'ların bu hikayesi ise asıl burada yaşam buluyor. anıların ve belleklerin izinden giderken tasarlanmayan içgüdüselliklerin içinde kaybolan bir
'ÖTE-YER'..
-ORENDA
Yorumlar
Yorum Gönder